La universitat en temps de la post-còlera

Aquests dies, aprofitant el confinament, estic posant-me al dia amb algunes lectures pendents. Gestionant les diverses culpes, és clar: la de no haver-ho fet abans, la de no fer-ho ara més intensament... Però si alguna cosa també comporta el confinament és un cert mirall respecte al que fèiem “abans de” i, per tant, una reflexióContinua llegint "La universitat en temps de la post-còlera"

“Literatura i viatge” II Jornada d’Estudis CRIC

El dijous 16 de novembre de 2017 va tenir lloc la segona Jornada d'Estudis CRIC. L'esdeveniment està vinculat al màster Construcció i Representació d'Identitats Culturals i, en cada edició, s'organitza en col·laboració amb un projecte de recerca. Aquest any ha estat el torn del nostre, "Construcció d'Identitats, gènere i creació artística als marges de l'arabitat" (MINECO, FFI2014-58487-P).Continua llegint "“Literatura i viatge” II Jornada d’Estudis CRIC"

L’orientalisme a Itàlia

Una estada a La Sapienza Università di Roma serveix també per posar-se al dia i entendre millor l'escola orientalista italiana. Menys coneguda que l'anglesa i la francesa, mereix també una mirada atenta. Leone Caetani, 1915. Hem de parlar d'orientalisme i no pas només d'arabisme, perquè a Itàlia (com a bona part d'Europa) els estudis islàmics han tingutContinua llegint "L’orientalisme a Itàlia"

Akram Zaatari. Contra la fotografia

Fins el 25 de setembre de 2017 es pot veure al MACBA l’exposició “Akram Zaatari – Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation” en què es fa un ampli recorregut per una selecció de les diverses col·leccions d’aquesta fundació. Akram Zaatari no només posa l’èmfasi en la imatge, sinó en la fotografia com a objecteContinua llegint "Akram Zaatari. Contra la fotografia"

Leonor Martínez Martín

Leonor Martínez Martín va ser professora de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona, però els seus alumnes sabem que va ser molt més que això, va formar part d'aquella espècie tan minoritària dels Mestres. Fugint d'honors i protagonismes segurament es queixaria de saber que ara té un volum d'homenatge publicat, peròContinua llegint "Leonor Martínez Martín"